“Stap voor stap kiezen voor duurzaam is een leerproces dat we samen aangaan”

“Stap voor stap kiezen voor duurzaam is een leerproces dat we samen aangaan”

Kennismaken met….

Thom (25), oprichter Harry Go Vert

 

Harry Go Vert gelooft in de kracht van het individu. Om zo samen een verschil te maken en ons in te zetten voor een duurzame wereld. En het maken van die duurzame keuze, dat moet eenvoudig zijn. Maar hoe is Harry Go Vert in het leven geroepen? Maak kennis met Thom, de ambitieuze enthousiasteling bij wie dit alles begon en de grondlegger van de startup. 

 

“Ik heb filosofie gestudeerd in Nijmegen. En in mijn studententijd was ik, net zoals veel studenten, niet perse met duurzaamheid bezig. Groene keuzes maken? Het had mijn aandacht niet. Maar nà mijn studententijd voelde het alsof ik uit ‘mijn bubbel’ kwam. Ik keek scherper naar de wereld om me heen. Dan is het niet zo moeilijk om te constateren dat de huidige klimaatcrisis een ernstig probleem is. En dat wij de generatie zijn die daar nog wat aan kan doen. Die gedachte bleef me bezighouden.

 

Ik besloot om zelf meer duurzame keuzes te maken. Maar wat was het gevolg? Verwarring. Want ik maakte bepaalde keuzes, probeerde het goed te doen, maar ik had soms geen idee wat een goede keuze was. En of hetgeen wat ik deed überhaupt wel impact had. In diezelfde fase was ik begonnen met werken in de IT en druk met programmeren. En ik besefte me: onze generatie heeft veel meer tools en handvatten dan slechts met je stem je mening geven. We kunnen ook iets doèn. Daarnaast zag ik om mij heen veel mensen met die hun eigen expertises aan het opbouwen waren, in bijvoorbeeld marketing, design of filmmaken. Dat gaf mij het gevoel dat we samen echt iets konden neerzetten. En zo besloot ik “iets” te doen. Ik wilde iets maken wat de duurzame keuze zou vergemakkelijken.

Ik probeerde duurzame keuzes te maken, maar had geen idee waar ik mee bezig was. Doe ik het wel goed?

Thom Akkermans

Het mooie is dat onze generatie beschikking heeft tot een enorme hoeveelheid informatie. We kunnen anderen voorzien van informatie. We kunnen dingen bouwen om mensen te helpen. En dat was precies wat ik voor ogen had. Wat je nodig hebt, is een computer en enige programmeerkennis. Ik wilde het gewoon eens proberen. Tegelijkertijd merkte ik dat interesse in duurzaamheid ook steeds meer groeide binnen mijn omgeving. Dat vrienden en familie dezelfde struggles als ik ervaarden. Ik legde mijn idee voor aan vrienden; “Jongens, ik wil misschien een app bouwen. En een community.” Hun reactie bestond uit enthousiasme en herkenning. En zo begonnen we elkaar op te zoeken. Ik dacht, ik zie wel wie met me mee wil doen. Mijn optimisme was niet misplaatst: inmiddels zijn we met z’n twintigen.

 

Ik vind het tof om te zien dat er nu zo’n team staat. Allemaal experts binnen een eigen vakgebied. We benaderen Harry Go Vert als een speeltuin waarin we onze eigen vaardigheden naar een hoger level tillen. Waarbij we elkaar heel vrij laten. Maar we hebben wel een duidelijke missie: het individu, de Harry’s dus, helpen met duurzame keuzes te maken en met deze keuzes impact uit te oefenen.

 

De eerste stap is dat we impact willen hebben binnen het ecologische debat. We willen een nieuwe speler zijn die de hoop en kracht in de mens naar boven brengt. Kunnen we die rol aannemen? Dan zijn we al een heel eind. Stap voor stap meer kiezen voor duurzaam is een leerproces die we samen aangaan. Een zoektocht, waar ook een emotionele onderlaag bij hoort. Daar duiken we graag in. Op zoek naar antwoorden. 

 

Verder willen we met onze app een hulpmiddel aanbieden, waarmee we mensen bijstaan in het dagelijks leven. En die duurzame keuzes vergemakkelijken. Een mens maakt zòveel keuzes op een dag: veel meer onbewust of ondoordacht dat je denkt. Als we er daar nou een aantal van de duurzame richting op kunnen buigen. Dus daar zijn we druk mee bezig! Met de app kun je straks producten scannen, om deze vervolgens te toetsen op eco-scores. Hiermee maken we de impact van keuzes inzichtelijk en begrijpelijk. Na producten streven we er ook naar om de impact van elementen als reizen, afval en dergelijke toe te voegen. Belangrijk is dat het vooral leuk, makkelijk en lekker laagdrempelig moet blijven. In tegenstelling tot andere apps, die in mijn ervaring behoorlijk onpersoonlijk en complex kunnen zijn. 

Als mens ben je altijd onderdeel van een netwerk. Jouw keuze heeft dus altijd impact.

Thom Akkermans

Ik ben heel tevreden over hoe het nu gaat met Harry Go Vert. We zijn de buitenwereld ingetreden en horen positieve, enthousiaste reacties vanuit allerlei hoeken. Ik geloof er dan ook ècht in dat je als individu impact kunt hebben. Als mens ben je namelijk onderdeel van een netwerk. Waarbij je omgeving, je relaties, je vrienden, grotendeels bepalen hoe jij acteert. Wat jou definieert. En op die manier ben jij als mens altijd onderdeel van ‘het grote plaatje’. En heb je dus invloed. Op anderen. Maar ook waar jij voor kiest. Waar je in investeert. Jouw keuze is een soort stembiljet, waarmee je richting kunt geven. Het collectief kunt opzoeken. Ik hoop dat veel mensen met ons zullen meegaan in deze duurzame zoektocht!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *